Αυγό σφικτό για τη διατροφή των πουλιών μας






Χιλιάδες αυγά έχουν βραστεί και προσφερθεί στα φτερωτά μας φιλαράκια καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου.Περισσότερο ίσως κατά τη περίοδο της αναπαραγωγής και της πτερόρροιας που είναι 2 πολύ επίπονες διαδικασίες για τα φτερωτά μας φιλαράκια και η ανάγκη τους για παραπάνω ενίσχυση είναι γνωστή. Σχεδόν όλα τα πουλιά το εκτιμάνε και το τιμάνε μέχρι και το τελευταίο του σημείο...





Ένα αυγό απαρτίζεται από τρία μέρη. Τα δυο πιο σημαντικά είναι ο κρόκος και το ασπράδι.
1.Ο κρόκος περιέχει το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών ουσιών και είναι μια πορτοκαλοκίτρινη σφαίρα.
2.Το ασπράδι αποτελείται κυρίως από την πρωτεΐνη αλβουμίνη.
3.Το κέλυφος (τσόφλι), το οποίο αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο





Το αυγό είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο,υψηλής βιολογικής αξίας. Η θρεπτική αξία ενός αυγού μέτριου μεγέθους (60 g) παρέχει περίπου 7 g πρωτεϊνών, οι οποίες είναι πλούσιες σε απαραίτητα αμινοξέα που έχουν τόσο καλή ισορροπία μεταξύ τους, ώστε η πρωτεΐνη του αυγού να θεωρείται ως πρωτεΐνη αναφοράς και να αποτελεί το μέτρο σύγκρισης και αξιολόγησης όλων των άλλων τροφίμων σε σχέση με την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες. Επιπλέον, το αυγό είναι μία πολύ καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου και βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνης), ενώ επίσης περιέχει μολυβδαίνιο, βιταμίνη Β12, παντοθενικό οξύ και βιταμίνη D.



Πίνακας. Κύρια θρεπτικά συστατικά στα ωμά αυγά κότας
Συστατικό
Ολόκληρο αυγό
(ανά 100 γρ)
Ασπράδι
(ανά 100 γρ)
Κρόκος
(ανά 100 γρ)
Νερό (g)
75.1
88.3
51.0
Πρωτεΐνες (g)
12.5
9.0
16.1
Λίπη (g)
11.2
Ίχνη
30.5
Βιταμίνη Α (μg)
190
0
535
Βιταμίνη D (μg)
1.8
0
4.9
Νιασίνης ισοδύναμα (mg)*
3.8
2.7
4.8
Βιταμίνη Β12 (μg)
2.5
0.1
6.9
Φυλλικό οξύ (μg)
50
13
130
Σελήνιο (μg)
11
6
20
Ψευδάργυρος (mg)
1.3
0.1
3.1
Ιώδιο (μg)
53
3
140
Μαγνήσιο (mg)
12
11
15


Ένα σφικτό αυγό προσφέρει μεγάλη βοήθεια στους γονείς, ως μια πολύ εύκολη και μαλακή τροφή για το τάισμα των νεοσσών, κατά τη περίοδο της αναπαραγωγή. Η χρησιμότητά του όμως δε σταματάει εκεί.

Παίζει βασικό ρόλο...
Στη κυτταρική δραστηριότητα των οστών,την ανάπτυξη και τη διαίρεση όλων των κυττάρων του σώματος
Στο μεταβολισμό
Στην αναζωογόνηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων
Ρυθμίζει και βελτιώνει τις λειτουργίες του συκωτιού και της χολής
Αυξάνει τη ζωτικότητα
Βοηθάει στην ομαλή ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος
Βοηθάει τη καταπολέμηση του στρες.

Δε πρέπει να ξεχνάμε όμως και τη χρησιμότητα του κελύφους των αυγών που είναι μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου, μιας και το κύριο συστατικό του είναι αυτό. Τα περισσότερα πουλιά που ζουν στα κλουβιά,το τιμάνε και αυτό με μεγάλη ευχαρίστηση.


Εκτιμώντας τη θρεπτική αξία του αυγού πολλές εταιρείες έχουν προχωρήσει στη παρασκευή αυγοτροφών, με τη προσθήκη κι άλλων θρεπτικών συστατικών, ενισχύοντας τη διατροφή των πουλιών συντροφιάς. Μερικοί από εμάς επιχειρούν και φτιάχνουν αυγοτροφές παρόμοιες με τις έτοιμες ή πιο πρόχειρες με φρεσκοτριμμένο αυγό.Το αγνό και φρέσκο αυγό όμως είναι αναντικατάστατο και κρατάει τη πρωτιά στη χρήση του από όλους μας.


Αυγό μπορούμε να προσφέρουμε καθ όλο το χρόνο στα πουλιά μας, αυξάνοντας την συχνότητα χορήγησης κατά τη αναπαραγωγική περίοδο και τη περίοδο που αλλάζουν το φτέρωμα τους (πτερόρροια). Η συχνότητα της χορήγησης του αυγού θα εξαρτηθεί από της διατροφικές ανάγκες που έχει το κάθε πουλί, τη ποσότητα λίπους που διαθέτει (είναι αρκετά παχυντικό) και το χώρο του κλουβιού που κατοικεί. Συνήθως προσφέρουν 1 φορά την εβδομάδα αυγό όλο το χρόνο και αυξάνουμε κατά τη περίοδο της προετοιμασίας για αναπαραγωγή σε 2-3 φορές την εβδομάδα. Αυξάνουμε σε καθημερινά τη περίοδο που υπάρχουν νεοσσοί και ταΐζονται από τους γονείς τους.Το αυγό είναι καλό να υπάρχει συνέχεια διαθέσιμο σε μικρά πουλιά που απογαλακτίζονται και συνεχίζουν να βρίσκονται σε ανάπτυξη. Επίσης 3 φορές την εβδομάδα περίπου,προσφέρουμε αυγό και κατά τη περίοδο της πτερόρροιας των πουλιών που οι ανάγκες τους είναι αυξημένες.


Μεγάλη προσοχή θέλει στο χρόνο που αφήνουμε το αυγό στα κλουβιά των φτερωτών μας φίλων. Πρόκειται για μια πολύ ευαίσθητη τροφή και η αλλοίωση της έρχεται πολύ γρήγορα,εφόσον έρθει σε επαφή με τον αέρα και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Τους δροσερούς μήνες του Χειμώνα μπορούμε να αφήσουμε διαθέσιμο το αυγό 5-6 ώρες και τους καλοκαιρινούς 2-3 ώρα το πολύ.Καλό είναι να υπάρχει διαθέσιμο φρέσκο αυγό καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας,στα κλουβιά που υπάρχουν νεοσσοί και ταΐζονται από τους γονείς τους.








Πόσο και πως βράζουμε ένα αυγό


Τα αυγά που βράζουμε και προορίζουμε για τα πουλιά μας θα πρέπει να βράζονται το λιγότερο για 12-15 λεπτά και η σύσταση τους να είναι σφικτή σα "πέτρα".
Καλό είναι τα αυγά να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου για λίγη και ώρα ώστε να μην έχουμε φόβο να μας σπάσουν ή ραγίσουν κατά το βράσιμο και την απότομη διαφορά θερμοκρασία.

1.Το πλένουμε πολύ καλά και απομακρύνουμε τυχόν ακαθαρσίες και υπολείμματα από τη γέννηση του ή τη παραμονή του στη φωλιά της κότας.



2.Το τοποθετούμε σε μπρίκι ανάλογου μεγέθους και συμπληρώνουμε νερό τόσο,όσο χρειάζεται για να καλυφθεί και όχι να γεμίσει το μπρίκι.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά στην αρχή και δυναμώνουμε αφού αρχίζει να βράζει.



3.Αφού συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρόνος(12-15') ,αποσύρουμε από τη φωτιά και το κρυώνουμε με τρεχούμενο νερό της βρύσης ή το αφήνουμε να κρυώσει πέφτοντας απλά η θερμοκρασία του σιγά σιγά.




4.Στη συνέχεια το τεμαχίζουμε στη μέση ή ακόμα και 4 και είναι έτοιμο να το προσφέρουμε στα φτερωτά μας φιλαράκια,όπως είναι με το τσόφλι.

Είναι απαραίτητο να υπάρξει κόψιμο του αυγού,διαφορετικά τα πουλιά δε θα μπορέσουν να το φάνε,αν τους το προσφέρουμε ακέραιο.





Άντληση πληροφοριών
http://www.eufic.org/article/el/nutr...tritious-safe/
http://www.holisticharmony.com
http://www.food-info.net/gr/vita/water.htm#b9
http://coolweb.gr/auga-vrasimo-ksefloudisma/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις