Πως ξεχωρίζουμε το φύλλο στα κοκατίλ

Μιλάμε τώρα για ενήλικα πουλιά που έχουνε περάσει τη πρώτη τους πτερορια (δηλαδή πιο μεγάλα από 8-9 μηνών)

Τα Κανονικά Γκρι Cockcatiels.
Τα πιο εύκολα στο διαχωρισμό φύλου είναι τα κανονικά γκρι Cockatiels. Το χρωματισμό αυτό είναι το πιο συνηθισμένο και τα συναντάμε πιο συχνά στα μαγαζιά. Τα αγρια Cockatiels της Αυστραλίας έχουν μονο αυτό το χρωματισμό. Όλες οι άλλες χρωματικές μεταλλάξεις δημιούργησε ο άνθρωπος με γνώσεις γενετικής με συλλεκτικής εκτροφής. Συνήθως τα κανονικά γκρι Cokcatiels είναι λίγο μικρότερα από τα αλλα Cockatiels που έχουν κάποια χρωματική μετάλλαξη.
Τα αρσενικά: Έχουν φωτεινό ανοιχτόχρωμο κίτρινο πρόσωπο με έντονα πορτοκαλιά μανούλα,. Το κάτω μέρος της ουράς τους είναι κατάμαυρο και κάτω μέρος τον φτερών επίσης είναι μονόχρωμο μαύρο.
Τα θηλυκά: Έχουνε γκριζοκίτρινο πρόσωπο με αχνα γριζοπορτοκαλί μανούλα.
Η ουρα μπορεί να είναι μαούρη ή κίτρινη, πάντα με μικρές ορίζοντες γραμμές.
Στο πίσω μέρος του σώματος επίσης έχουνε μικρά γκρίζα κύματα.
Το κάτω μέρος της φτερούγας έχουνε κίτρινες κηλίδες.

 
 

Τα Pearl Cockatiels.
Ισχύει ότι και στα Γκρίζα Cockatiels όμως...
Τα Αρσενικά: οι πέρλες τον αρσενικών φεύγουν μετά από τη πρώτη ή δεύτερη τους πτερορια και μετά από ένα χρόνο περίπου μπορούνε να χάσουνε εντελώς όλες της πέρλες τους η να μείνουν ΜΟΝΟ με 3-10 πέρλες στη πλάτη για όλη τη ζωή τους. ( Πολυ σπάνια τα φτερά του περλε αρσενικού έχουνε κίτρινες κηλίδες, ώμος αυτές ειναι μόνο σε primary φτερά, και οχι σε ολα όπως στα θηλυκά).
Τα θηλυκά: Κρατάνε όλες της πέρλες τους για όλη τη ζωή. Και συνήθως έχουνε πολύ πλούσιο κολιέ γύρο στο λαιμό και η πλάτη γεμάτη πέρλες. To πρόσωπο εχει πιο πολλά κίτρινα φτερά απο τα Normal Gray θηλυκά, και τα μάγουλα ειναι πιο έντονα. Κάποιες φορές και πιο έντονα απο τα Normal Gray αρσενικά.

 
 


Τα Lutino Cockatiels.
Και τα δυο φύλλα έχουνε κίτρινο κεφάλι και αρκετά έντονα μανούλα, και δεν μπορούμε να ξεχωρίζουμε το φύλλο κοιτώντας μονο τα μανούλα. Συχνά τα θηλυκά λουτινο έχουνε πιο έντονο πορτοκαλι χρώμα στα μανούλα από τα αρσενικά λουτινο.
Τα Αρσενικά: Έχουνε άσπρο-κίτρινο χρώμα σε όλο το σώμα τους χωρίς κηλίδες και γραμμές.
Τα Θηλυκά: Στο πίσω μέρος του σώματος κάποια φορα μπορείτε να δείτε μικρά κίτρινα κύματα στο άσπρο φόντο.
Το κάτω μέρος της φτερούγας έχουνε κίτρινες κηλίδες στο άσπρο φόντο...
Η Κάτω μέρος της ουράς έχει επίσης μικρά κίτρινα ή άσπρα κύματα...συχνά δεν είναι ορατά και χρειάζεται να τα δείτε κάτω από το φως του ήλιου έτσι για να περνάει το φως μέσα στο φτερό...
Άμα το λουτινο Cockatiel εχει κίτρινες ή άσπρες πέρλες στη πλάτη είναι Lutino Pearl. Ισχύει ότι και γκάι τα Pearl Cockatiel.


Τα Whiteface Cockatiels.
Σtα Whiteface Cockatiels λείπει εντελώς το κίτρινο και πορτοκαλι χρώμα. Ισχύει ότι και για τα Γκρι Cockatiels μονο...
Τα Αρσενικά: Έχουν Λευκό κεφάλι χωρίς καθόλου μανούλα.
Τα Θηλυκά:Έχουνε Γκρίζο κεφάλι χωρίς καθόλου μανούλα.
Ολόλευκα Cockatiels με μαύρα ματια είναι κι αυτά Whiteface μονο Lutino. Kia επειδή είπαμε ότι στα WF λείπει το κίτρινο χρώμα, τα λουτινο γίνονται ολόλευκα.
Τα Ολόλευκα με κόκκινα ματια είναι τα αληθινά Albino, που μπορεί να τύχουν σε οποιαδήποτε χρωματική μετάλλαξη. Στα ολόλευκα Cockatiels διαχωρισμό του φίλου γίνετε η παρακολουθώντας τη συμπεριφορά τους ή με DNA test.Τα Pied Cockatiels.
Ίσος είναι ένα από τα πιο όμορφο χρωματισμό, όμως είναι το πιο δύσκολο στο διαχωρισμό του φίλου.
Στα Pied Cockatiels δεν ισχύουν κανόνες. Τα μανούλα μπορούνε να είναι γκρίζα στα αρσενικά και έντονα στα θηλυκά. Οι κηλίδες στις φτερούγες μπορούν να έχουν και θηλυκά και αρσενικά, μπορούν να μην έχουν και τα δυο. Φτερά της ουράς μπορούνε να είναι κίτρινα και μαύρα ή και τα δυο χρώματα μαζί, με γραμμές και χωρίς...
Το μονο που μπορεί να σας βοηθήσει είναι να το ακούσετε να τραγουδάει και να ανοίγει τους ωμους.... Άμα τραγουδάει είναι 95% αρσενικό. Η βεβαια, το πιο σίγουρο τρόπο είναι το DNA test.
Albino Cockatiels
Τα Albino Cockatiels είναι κατάλευκα πουλια χωρίς κόκκινα μαγουλα και χωρίς καθόλου κίτρινο στο σώμα τους, συχνά με κόκκινα η σκούρο κόκκινα ματια. Στην πραγματικότητα είναι τα WhiteFace Cockatiels αλλα Lutino (Η WF μετάλλαξη διαγραφει όλα τα χρώματα εκτος του γκρι και το Lutino μετάλλαξη διαγραφει το γκρι, έτσι βγαίνει ένα εντελώς άσπρο πουλάκι).
Ο διαχωρισμός φίλου γίνετε παρακολουθώντας τη συμπεριφορά τους, ή με DNA test. Kαμια φορά όπως και στα Lutino Cockatiels.
Τα Αρσενικά: είναι κατάλευκα
Τα Θηλυκά: είναι κατάλευκα κaι αυτα ώμος... το κάτω μέρος της φτερούγας έχουνε άσπρες κηλίδες στο άσπρο φόντο... ναι, ναι, ασπρο στο ασπρο... φαίνονται ισα-ισα, κάποιες φορές δεν φαίνονται καθόλου δυστυχώς.
Η Κάτω μέρος της ουράς έχει επίσης μικρά άσπρα κύματα...συνήθως δεν είναι ορατά και χρειάζεται να τα δείτε κάτω από το φως του ήλιου έτσι για να περνάει το φως μέσα στο φτερό... πολυ συχνά δεν φαίνονται καθόλου και πρέπει να κάνετε DNA test.


....

Επίσης το φύλο τον πουλιών μπορούμε να μάθουμε άμα θα το δούμε να ζητάει το ταίρι.
Τα Αρσενικά: Τρίβονται με το πίσω μέρος τους στα διαφορα αντικείμενα στρίβοντας την ουρα τους προς το κάτω και ανοίγοντας τους ωμους τους. Συχνά κάνουν ένα παράξενο ήχο και να ανοιγοκλείνουν το ράμφος sαn να μασάνε κάτι. Συχνά τραγουδάνε ή σφυράνε την ίδια στιγμή.
Τα Θηλυκά: Σκύβει το σώμα της  προς το κάτω, σηκώνει το κεφαλή και την ουρά προς το πάνω, ανοίγει λίγο τα φτερά της και κάνει μικρά κοντά σφυρίγματα. (Συχνά το κάνει όταν τη χαϊδεύετε στη πλάτη).

Επίσης στα Αρσενικά τα ματια είναι συνήθως πιο στρογγυλά ενώ ατα θηλυκά τα ματια είναι πιο αυγοειδές. Αυτό δεν μπορούμε να έχουμε ποτε σαν κανόνα,  Πρέπει να κοιτάμε όλες τησ λεπτομέρειες στο σύνολο και ποτε ένα ξεχωριστά.

Πρέπει να ξέρετε ότι στα νεαρά πουλια δεν μπορούμε να μάθουμε με ακρίβεια το φύλο τους μέχρι να περάσουνε τη πρώτη πτερορια τους και θα πάρουν το χρώματα ενήλικου πουλιού. Η πρώτη πτερορρια περνάνε περίπου στης 6-9 μήνες...μέχρι τότε όλα τα πουλια φαίνονται σαν θηλυκά (έχουνε στρογγυλές κηλίδες κάτω από της φτερούγες και γραμμές στην ουρα).  Όμως αν θα παρακολουθείται συχνά τα μωρά σας ίσος θα μπορείτε να καταλάβετε κάτι παραπάνω. Προσέξτε ποια από τα μωρά δοκιμάζουν τη φωνή τους.

Σχεδόν όλα τα αρσενικά Cockatiels αρχίζουν να τραγουδούν από 2-4 μηνών. Το τραγούδι τους έχουν διαφορετικές νότες, θυμίζει ένα μακρύ σφύριγμα με 3-5 διαφορετικούς ρυθμούς. Μπορούμε να τραγουδάνε 3-5 λεπτά (ίσος και παραπάνω) χωρίς να σταματήσουνε ούτε για 3 δευτερόλεπτα..... τη στιγμή που τραγουδάνε συχνά ανοίγουν τούς ώμους τούς  που παίρνουν σχήμα καρδιάς.
Τα θηλυκά Cockatiels δεν τραγουδάνε. Απλά σφυράνε μονοτονικά. χωρίς συνεχεια και χωρίς μελωδία.
Εξαιρέσεις: Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουνε 5% από τα θηλυκά που όντως ξέρουν να τραγουδούν πολύ καλά (συμβαίνει πολύ-πολύ σπανια, όμως συμβαίνει), Και τα αρσενικά που δεν τραγουδάνε καθόλου επειδή δεν ξέρουν. (Αυτό συμβαίνει επίσης πολύ σπανια, κι άμα έτυχε σε σας πρέπει να σιγουρευθείτε στην αρχή ότι ο παπαγάλος σας δεν έχει καμια αρρώστια ή ίσος είναι αγχωμένος και ανήσυχος για κάποιο λόγο.)

Έμπειροι εκτροφεοι μπορούν να ξεχωρίζουν το φύλο του πουλιού όταν πιάνουνε τα κόκκαλα της λεκάνης. Στα ενήλικα θηλυκά τα κόκκαλα τηλ λεκάνης είναι πιο φαρδιά. Όμως δεν σας προτείνω να το δοκιμάσετε, επειδή πολύ εύκολο μπορείτε να κάνετε μεγάλο τραυματισμό στο πουλί... Προσωπικά ποτέ δεν θα εμπιστευτώ σε αυτό το μέθοδο.

Η ουρά στα θηλυκά συνήθως ειναι λιγο πιο φαρδύ απο τα αρσενικά. Αυτο φαίνεται καλύτερα στα μωρά μέχρι τριων εβδομάδων οταν βγαίνουν πούπουλα της ουράς.

Επίσης οποιος ξέρει καλά τη γενετική μπορεί να ξεχωρίζει το φύλο αν ξέρει το χρωματισμό προηγούμενης και προ-προηγουμενης γενιάς. Υπάρχουν μερικές χρωματικές μεταλλάξεις (Lutino, Cinammon, Pearl, Yellow Cheek, Platinum) που μπορούν να μεταφέρουν μονο συγκεκριμένο φύλο στους νεοσσούς. Τέτοιες μεταλλάξεις λέγονται Sex-Linked Mutations. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Ποτε δεν κάνουμε διαχωρισμό φύλου συγκρίνοντας μέγεθος του λοφίου ή μέγεθος του πουλιού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις