Η ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ (SPIRULINA PLATENSIS) ΕΝΑ ΜΕΓΙΣΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ

Η ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ
(SPIRULINA PLATENSIS) ΕΝΑ ΜΕΓΙΣΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ Η σπιρουλίνα είναι ένα μικροσκοπικό φύκι μπλε-πράσινο (φυτοπλαγκτόν) με σχήμα σπιράλ (εξ ου και το όνομά της) το οποίο ζει σε γλυκά νερά, και συγκεκριμένα στις λίμνες της Αφρικής και της Αμερικής, και το οποίο εμφανίστηκε στην γη πριν περίπου 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Υπήρξε από τις πρώτες μορφές φυτικής ζωής με δυνατότητα ανάπτυξης της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης η οποία, με την παραγωγή και αποδέσμευση οξυγόνου στον ατμοσφαιρικό αέρα, βοήθησε στην εξέλιξη της ανώτερης μορφής ζωής.
Η σπιρουλίνα μετατρέπει την ανόργανη ύλη με την βοήθεια της ηλιακής ενέργειας σε μια πληθώρα βιοδιαθέσιμων θρεπτικών ουσιών (οργανική ύλη) και είναι το φυσικό προϊόν, γνωστό σήμερα, το οποίο μας εφοδιάζει με τέτοιες ουσίες όχι μόνο σε μεγάλο αριθμό αλλά και σε μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Αυτό το φύκι χρησιμοποιήθηκε επί αιώνες από τους ιθαγενείς αυτών των περιοχών, και συγκεκριμένα στο Μεξικό από τους Ατζέκους που το θεωρούσαν άγια τροφή και με αυτό διατρέφονταν πριν από τις μάχες. Ακόμα και σήμερα είναι βασική διατροφή των αφρικανικών πληθυσμών που ζουν στην περιοχή Rift Valley, όπου αναπτύσσεται σε αφθονία στις ηφαιστειογενείς λίμνες. Από 20 χρόνια περίπου η σπιρουλίνα με φυσικό και βιολογικό τρόπο σε μεγάλες εγκαταστάσεις στην Αμερική. Αποθηκεύεται με μια διαδικασία στιγμιαίας αφυδάτωσης, έτσι ώστε να διατηρήσει αναλλοίωτα όλα τα θρεπτικά συστατικά. Διατίθεται στο εμπόριο σε χάπια, ταμπλέτες και σκόνη. Παλαιότερα η σπιρουλίνα προστατευόταν από τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας, με την λήξη της όμως έγινε διαθέσιμη και με κόστος αποδεκτό, και έκτοτε χρησιμοποιείται ευρέως στην ζωική διατροφή, και συγκεκριμένα στην ιχθυοκαλλιέργεια, την ορνιθοτροφία και στην εκτροφή εξωτικών πουλιών και ιδιαίτερα παπαγάλων. Από το 1990 έχει εισαχθεί και στα ερασιτεχνικά εκτροφεία και χρησιμοποιείται σαν διατροφικό συμπλήρωμα για fringillidi europei, καναρίνια και εξωτικά μικρού μεγέθους. 

Σύνθεση και ιδιότητες
Η σπιρουλίνα περιέχει πάνω από 100 θρεπτικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων και της πλήρους σειράς των βιταμινών και των μεταλλικών αλάτων. Οι θρεπτικές ουσίες είναι εύπεπτες και αφομοιώνονται πολύ εύκολα από τον οργανισμό, διότι οι πολυσακχαρίτες οι οποίοι είναι από τα κύρια συστατικά των τοιχωμάτων του κυττάρου διαλύονται αυτομάτως με την επαφή με την υγρασία και τα πεπτικά ένζυμα.

Η σπιρουλίνα είναι το μοναδικό φυτικό διατροφικό στοιχείο το οποίο περιέχει την πλήρη σειρά των πρωτεϊνών: περιέχει και τα οκτώ βασικά αμινοξέα σε ιδανικές αναλογίες- τα οποία ο οργανισμός δε μπορεί να παράγει αυτόνομα και τα δέκα μη ουσιαστικά αμινοξέα.

Συγκεκριμένα περιέχει:
Πρωτεΐνες: Στην μεγαλύτερη συγκέντρωση από οποιοδήποτε άλλο φυσικό προϊόν. Περιέχει 55% έως 70% φυτικές πρωτεΐνες -χωρίς λίπος και χοληστερόλη, τα οποία υπάρχουν στις ζωικές πρωτεΐνες ? και οι οποίες είναι κατά 95% εύπεπτες σε σύγκριση με τις ζωικές που είναι μόνο 18-20%.
Βιταμίνες: Η σπιρουλίνα περιέχει μεγάλη συγκέντρωση βιταμινών: Α, Β1, Β2, Β6, Β12, D, E, H, και K. Είναι επίσης η μεγαλύτερη φυσική πηγή βητακαροτίνης (προβιταμίνης Α), βιταμίνης Ε και Β12.
Μεταλλικά άλατα: Περιέχει σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο και μαγνήσιο τα οποία έχουν ήδη υποστεί την διαδικασία της πέψης από το ίδιο το φύκι και επομένως είναι άμεσα έτοιμα προς αφομοίωση.

GLA (Γάμμα λινολενικό οξύ): είναι ένα ουσιαστικό και σπάνιο λιπαρό οξύ της σειράς Ωμέγα-6. Θεωρείται ένα από τα κλειδιά της υγείας γιατί έχει άμεση επιρροή σε βασικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως την διέγερση της ορμονικής ισορροπίας, την ανάπτυξη, τον μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Φυτοθρεπτικά: ευνοούν την υγεία και την αποτοξίνωση του αίματος. Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν τις ευεργετικές ιδιότητες των πολυσακχαριτών, των φωσφολιπιδίων των γλυκολιπιδίων και των φυσικών χρωστικών που δίνουν το χαρακτηριστικό πράσινο σκούρο. Η σπιρουλίνα είναι ένα από τα φυσικά προϊόντα με την μεγαλύτερη συγκέντρωση σε χλωροφύλλη (χρωστική πράσινη), καροτίνη (χρωστική πορτοκαλί), φικοκυανίνη (χρωστική μπλε σπάνια η οποία περιέχεται μόνο στα μπλε-πράσινα φύκια) και ξανθοφύλλη (χρωστική κίτρινη). Αυτές οι χρωστικές εκτός του ότι έχουν ιδιότητες αποτοξινωτικές, είναι και μια πλουσιότατη πηγή ενζύμων τα οποία ευνοούν τον μεταβολισμό και την καλή κατάσταση του πεπτικού συστήματος.
Μερικά ενδεικτικοί αριθμοί που αφορούν την σπιρουλίνα
Για να αντιληφθούμε καλλίτερα γιατί η σπιρουλίνα θεωρείται ένα συμπύκνωμα θρεπτικών ουσιών μπορούμε να την συγκρίνουμε με άλλες τροφές πιο γνωστές και πιο ονομαστές.
Η σπιρουλίνα περιέχει:
Βητακαροτίνη (προβιταμίνη Α) 25 φορές περισσότερη από τα καρότα.
Ασβέστιο 5 φορές περισσότερο από το πλήρες γάλα
Οργανικό σίδηρο 58 φορές περισσότερο από το σπανάκι και 28 από το μοσχαρίσιο συκώτι.
Πρωτεΐνες 2 φορές περισσότερο από τη σόγια, 3 φορές περισσότερο από το ψάρι, κοτόπουλο και κόκκινα κρέατα και 9 φορές περισσότερο από το ρύζι.
Βιταμίνη Β12 4 φορές περισσότερο από το μοσχαρίσιο συκώτι.
Βιταμίνη Ε 3 φορές περισσότερο από τους σπόρους σιταριού.
1Kg. σπιρουλίνας αποδίδει διατροφικό επίπεδο μεγαλύτερο από 1000Kg ανάμεικτα χορταρικά.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Η σπιρουλίνα η οποία χρησιμοποιείται από χρόνια με επιτυχία στην εκτροφή των πτηνών οποιουδήποτε είδους (παπαγάλοι, καναρίνια, καρδερίνες, κλπ) επειδή προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα, παίζοντας ένα βασικό ρόλο στην ανάδειξη των παρακάτω παραγόντων:
Υγεία: κατέχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, όπως αυξάνει τα επίπεδα μεταβολισμού, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, υποστηρίζει την ανάπτυξη της εντερικής χλωρίδας, έχει αντιβακτηριδιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες, μειώνει την χορηστερόλη στο αίμα και αναπτύσσει προστατευτική δράση στα νεφρά. Στον εντερικό σωλήνα των ζώων, η παρουσία αποικιών ευνοϊκών μικροβίων, τα επικαλούμενα « καλά βακτήρια» ( προβιοτικά), είναι βασική για την υγεία τους διότι εκτελεί μια σημαντική διπλή ενέργεια: από την μια πλευρά ερεθίζει και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, και από την άλλη αναπτύσσει μια άριστη άμυνα εναντίον της επέλασης παθογόνων μικροοργανισμών όπως μύκητες, πρωτόζωα, παράσιτα, αμοιβάδες κλπ. Η αλλοίωση της εντερικής χλωρίδας προέρχεται κυρίως από:
· λανθασμένη διατροφή
· συσσώρευση τοξινών
· κατάχρηση φαρμάκων

Ένα υγιές έντερο θέτει τις προϋπόθεσης για ένα υγιές σώμα και πάνω σ? αυτό το μέτωπο η σπιρουλίνα προσφέρει μια πολύτιμη βοήθεια. Εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η σπιρουλίνα βοηθάει την πέψη και προωθεί τις εντερικές λειτουργίες αυξάνοντας την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών των τροφών. Συγχρόνως προστατεύει τα πουλιά από παθογόνα μικρόβια τα οποία αντιστέκονται στα αντιβιοτικά, όπως Staphylococcus aureus, E. coli, επομένως την χρησιμοποιούμε και σαν φυσική εναλλακτική λύση των αντιβιοτικών. Νέες ημιτελείς έρευνες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την σπιρουλίνα για την θεραπεία της ασθένειας του Newcastle.
Γονιμότητα:
le gonadi, αρσενικοί αναπαραγωγικοί αδένες (όρχεις), και θηλυκοί (ωοθήκες), ερεθίζονται από δύο ορμόνες οι οποίες παράγονται από την υπόφυση: FSH (ormone follicolo stimolante) και LH (ormone luteinizzante).Αυτές οι ορμόνες, όχι μόνο είναι υπεύθυνες για την ωρίμανση των αναπαραγωγικών οργάνων, αλλά και για την ανάπτυξη των νεαρών οργανισμών.
Η σπιρουλίνα, όντας πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες, φυτικές πρωτεΐνες, και ιδιαίτερα σε acido gamma linolenico (GLA) ενισχύει την σωστή και ισορροπημένη παραγωγή αυτών των ορμονών, και εγγυάται ένα υψηλό επίπεδο γονιμότητας στους εκτροφείς. Μια επιστημονική μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ, σε ορτύκια θετικότατα αποτελέσματα, υποβάλλοντας αυτά τα πουλιά σε ένα διατροφικό καθεστώς σταθερά συμπληρωμένο με τις ελάχιστες δόσεις σπιρουλίνας, έφθανε η αναπαραγωγικότητα τους στο 96,1%, και έτσι οι εκτροφείς διπλασίαζαν την παραγωγή τους.
Χρώμα:
Η σπιρουλίνα είναι πλουσιότατη σε φυσικές χρωστικές ουσίες:χλωροφύλλη (πράσινο), φικοκυανίνη (μπλε), ξανθοφύλλη (κίτρινο) και καροτίνη (πορτοκαλί). Η χορήγησή της κατά τη διάρκεια της ?muta? καθιστά το πτέρωμα πιο λαμπερό, πιο γυαλιστερό και κάνει πιο έντονα τα χρώματα αναδεικνύει το πράσινο, το μπλε, το κίτρινο και το κόκκινο. Στην ανατολική Αφρική το Phoenicopterus minor αναπτύσσει τα λαμπερά του χρώματα, κόκκινο και κίτρινο με μια διατροφή η οποία αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από άγρια σπιρουλίνα, η οποία αναπτύσσεται σε αφθονία στις ηφαιστειογενείς λίμνες του Rift Valley.
Τρόπος χρήσης:
Η σπιρουλίνα μπορεί να χορηγείται στα πουλιά όλο το χρόνο. Ιδιαίτερα όμως συνίσταται κατά την περίοδο πριν την αναπαραγωγή, κατά την εποχή της γονιμότητας και κατά τη «muta». Υπάρχουν πολλοί τρόποι και μια πληθώρα συνταγών για τον τρόπο χορήγησής της, είτε για χρήση γενικευμένη είτε για εξειδικευμένη, για μερικά είδη. Η σπιρουλίνα πρέπει να θεωρηθεί συμπλήρωμα διατροφής, γι? αυτό δεν πρέπει να υπερβάλλουμε στην δοσολογία της. Με υπερβολική δόση μπορεί να προκληθεί διάρροια. Η δοσολογία που συνήθως συνιστάται κυμαίνεται ανάμεσα σε 0,5%-1% ή 5-10gr για 1Κg τροφής. Εάν η τροφή είναι υγρή να μην ξεπερνάμε το 0,5%. Κατά τις ζεστές ημέρες δεν πρέπει να παραμένει πολύ καιρό στην διάθεση των πουλιών γιατί μπορεί να αλλοιωθεί και να αναπτύξει παθογόνους οργανισμούς. Είναι καλό να αντικαθιστούμε τέτοια προϊόντα 2 ή 3 φορές την ημέρα και τη νύχτα να τα αποσύρουμε. Το μόνο αρνητικό σημείο είναι ότι η σπιρουλίνα τείνει να ελαττώσει την όρεξη και ιδιαίτερα στα fringillidi europei: Τα καναρίνια την δέχονται αμέσως και χωρίς προβλήματα και την τρώνε μάλιστα με λαιμαργία αν τους την δώσουμε με κουσ-κους ή ομελέτα. Πάντως πρέπει να επιμένουμε έτσι ώστε τα πουλιά να συνηθίσουν την νέα αυτή γεύση.
Μερικές συνταγές

Κους-κους και σπιρουλίνα:
ρίχνετε σε μια κατσαρόλα ένα φλιτζανάκι του καφέ κους- κους βρασμένο, ένα φλιτζανάκι ζεστό νερό και ελάχιστο αλάτι. Εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε ένα πολυβιταμινούχο σύμπλεγμα, σε σκόνη ή υγρό. Περιμένετε μέχρι το κους- κους να απορροφήσει όλο το νερό ?περίπου 10 λεπτά- και προσθέτετε 1γρ. σπιρουλίνας, ανακατεύετε καλά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να έχετε ένα χυλό ομογενή.
Ομελέτα και σπιρουλίνα:
χτυπάτε 3 αβγά με ελάχιστο αλάτι. Σε ένα κατσαρολάκι αντικολλητικό βάζετε ελάχιστο λάδι και λίγο γάλα, το βάζετε στη φωτιά και μόλις το γάλα αρχίζει να αφρίζει ρίχνετε τα αβγά και ψήνετε ανακατεύοντας καλά ώσπου να έχετε ένα μείγμα όχι πολύ σφικτό. Την βγάζετε από την φωτιά και την τεμαχίζετε σε πολύ μικρά κομματάκια, με το μαχαίρι ή στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα.
Στο τέλος προσθέτετε 1γρ. και ανακατεύετε πολύ καλά.
Βραστά αβγά και σπιρουλίνα:
Βράζετε 3 αβγά για περίπου 10 λεπτά. Τα τεμαχίζετε σε πολύ μικρά κομμάτια (και το τσόφλι), με το μαχαίρι ή στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτετε 3 κουταλιές σούπας pastoncino ξηρό ή αλεύρι από καλαμπόκι ή φρυγανιά τριμμένη, και 1γρ. σπιρουλίνας, ανακατεύετε πολύ καλά.
Εναλλακτικές προτάσεις:
Μπορείτε να προσθέσετε την σπιρουλίνα με την τροφή τους.

Σπιρουλίνα σκέτη:
χορηγήστε την με τάισμα στο στόμα απευθείας (linguetta).
Στο pastoncino: προσθέτετε την σπιρουλίνα με δοσολογία 1% (1γραμμάριο ανά κιλό) στο ξηρό pastoncino και χορηγήστε το σε καθημερινή δόση.
Στα φρούτα: προσθέτετε την σκόνη της σπιρουλίνας επάνω σε φέτες μήλου αχλαδιού ή μπανάνας και κρεμάστε τα στο κλουβί με τα κλασικά μανταλάκια.
Συμπεράσματα

Η σπιρουλίνα δεν είναι η πανάκεια που λύνει ως εκ θαύματος όλα τα διατροφικά προβλήματα των πτερωτών μας φίλων, αλλά έχει αναμφίβολες ιδιότητες για την διατροφή τους και την καλή τους κατάσταση: είναι λοιπόν ένα εγκυρότατο φυσικό διατροφικό συμπλήρωμα, βασικό για την προετοιμασία ενός πλήρους διατροφικού καθεστώτος στο ορνιθολογικό περιβάλλον. Προσωπικές δοκιμές τις οποίες έκανα ένα ολόκληρο χρόνο στην εκτροφή των fringillidi ευρωπαίοι (καρδερίνες, ακανθυλίδες, λιννώτους κλπ.) απέδειξαν τα αναρίθμητα ευεργετήματα που προείπαμε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις