Τάισμα νεοσσών στο χέρι από πρώτη μέρα

Τάισμα νεοσσών στο χέρι
από πρώτη μέρα

(παραδείγματα/πληροφορίες για cockatiels & Gouldians finches)Τα Cockatiel κλωσάνε τα αυγά απο 18 έως 24 ημέρες, την ημέρα συνήθως κλωσάει ο αρσενικός, και το βράδυ και τη νυχτα το θυλικό. Κάνουν συνήθως 4-6 αυγά μέρα παράμερα. Αρχίζουν να κλωσούν απο 3-4το αυγό. Υγρασία στη φωλιά πρέπει να ειναι 50-60% Θερμοκρασία στο δωμάτιο 18-25 C.
Σε 6-7 ημέρες κλωσιμάτων μπορείτε να κάνετε τη Ωοσκόπηση.

Στο κλουβί υποχρεωτικά θα πρέπει να είναι ένα δοχείο νερού, στην περίπτωση της έλλειψης υγρασίας στην φωλιά οι παπαγάλοι βουτάνε τα φτερά τους και στη συνέχεια δροσίζουν τα αυγά τους. Εάν η υγρασία είναι χαμηλή στην φωλιά το έμβρυο δεν μπορεί να σπάσει το κέλυφος αυγου και μπορεί να πεθάνει από ασφυξία.


ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ


Νεοσσός που μόλις βγήκε από το αυγό αμέσως αρχίζει να τσιτσιρίζει ρυθμικά και αυτό σημαίνει ότι οι γονείς τους ταΐζουν. Μπορείτε να το βγάλετε από τη φωλια και να δείτε αν έχει γεμάτο το πρόλοβο (το σάκο με φαγητό στο στήθος του) Αν οι γονείς το ταΐζουν σωστά θα δείτε μια φουσκάλα στο λαιμό του γεμάτη με σποράκια. Κάποιες φορες οι γονείς αρχίζουν αν ταΐζουν τα μωρά μονο σε 5-15 ώρες. Να ξέρετε ότι το μωρό που βγαίνει από το αυγό έχει ακόμα μέσα στο στομάχι του λίγο από το κρόκο του αυγού. Αυτός ο κρόκος είναι το φαγητό του για πρώτες ώρες της ζωής του. Ένα νεογέννητο μορέι να αντέξει χωρίς τάισμα γύρο στα 24 ώρες καταναλώνοντας το κρόκο που έχει μείνει στο στομάχι του. Μην βιασθείτε να πάρετε απόφαση για τάισμα στο χέρι. Περιμέντε λίγες ώρες ακόμα και σιγουρευθείτε 100% ότι οι γονείς δεν ταΐζουν τα μικρά.

ΜΗΝ ΤΑΙΖΕΤΕ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΜΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΠΙΡΙΕΡΓΙΑ ΣΑΣ.

Αν γονείς ταΐζουν τα μωρά μην τους ενοχλείται και μην παίρνετε νεοσσούς για τάισμα σε νεαρή ηλικία. Τα Cockatiels για παράδειγμα μπορείτε να τα ταΐζετε συμπληρωματικά μια φορα την ημερα όταν θα κλείσουν της δυο εβδομάδες ζωής, έτσι θα συνεθησουν τον άνθρωπο πιο γρήγορα. Και στην ηλικία 21-28 ημερών μπορείτε να τα ταΐσετε αποκλειστικά εσείς.


BROODERΣε περίπτωση όταν οι γονείς δεν ταΐζουν τα μωρά πρέπει να αναλάβετε εσείς το τάισμα. Το χειρότερο και πιο δύσκολο για εσάς είναι αν τα μωρά είναι νεογενιτα και εκτος από το πολύ συχνό τάισμα χρεάζονται υψηλή και σταθερή θερμοκρασία.

Θα χρειασθείτε ένα θερμοθάλαμο (Brooder). Το Brooder πρέπει να έχει σταθερή θερμοκρασία και αρκετή υγρασία. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε κλοσσομηχανη σαν brooder ενώ έχει μέσα τα αυγά, επειδή τα αυγά και τα νεογέννητα θέλουν διαφορετική θερμοκρασία.

Η καλύτερη και ευκολότερη λύση είναι να αγοράσετε ένα έτοιμο brooder. Και αν πιάνουν τα χεράκια σας και έχετε όρεξη για διάβασμα κι ψάξιμο μπορείτε να βρείτε στο internet οδηγίες πως να φτιάξετε ένα σωστό brooder μονοι σας. Σε χειρότερη περίπτωση μπορείτε να το φτιάξετε πρόχειρα. Ένα γυάλινο η πλαστικό κουτί, βάζετε μέσα 4 εκατοστά καθαρό πριονίδι και χαρτοπετσέτες. Είναι πολύ βασικό να μην γλιστράνε τα πόδια του μωρού. Τα ποδαρακια πρέπει να τα έχει μαζεμένα κάτω από το σώμα του. Αν τα πόδια του γλιστράνε στο πάτο του μπρούντερ τότε πολύ πιθανόν θα έχει πρόβλημα Splayed Legs.

Πάνω από το γυάλινο κουτί βάλτε μια απλή λάμπα ή κόκκινη λάμπα χοιροτροφείου 40-60 νατ, η καλύτερα αντί για λάμπα να χρησιμοποιείτε θερμαντική πλακα για έρπητα, επίσης απαραίτητο ένα συνεχώς βρεγμένο σφουγγάρι μέσα για να κρατάει τη υγρασία κι ένα ακριβές θερμόμετρο για έλεγχο θερμοκρασίας. Υδρομετρο.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ - στο BROODER


1-5 ημερών - 34-35 C
6-9 ημερών - 33-34 C
10-14 ημερών - 32-33 C
15-21 ημερών - 30-32 C
22-28 ημερών - 27-29 C
29-35 ημερών - 24-26 C
36 και > ημερών - 20-23 C (θερμοκρασία δωματίου)

Για πουλάκια με πιο γρηγορη ανάπτυξη (Finches):

1-7 ημερών - 35 C
8-14 ημερών - 30 C
15-20 ημερών - 25 C
21 και > ημερών - 20 C (θερμοκρασία δωματίου)


ΓΙΑ ΤΑΙΣΜΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ1) Κρέμα για τάισμα στο χέρι. Περιέχει ήδη όλες οι βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και προβιοτικά που χρεάζεται ένα μωρό για σωστή ανάπτυξη. Προσθέσετε μονο λίγο νερό στη σκόνη και φτιάχνεται μια κρέμα. Ενημερωθείτε σχετικά με το φτιάξιμο της κρέμας στο site της Kaytee. Για τάισμα ενός μωρού Cockatiel από τη πρώτη μέρα μέχρι το απογαλακτισμό θα χρειαστείτε περίπου 500 gr κρέμα σε σκόνη.

2) Σύριγγα για τάισμα στο χέρι. Αν δεν θα μπορείτε να αγοράζετε μια ειδική σύριγγα για τάισμα στο χέρι θα μπορείτε να πάρετε απλές σύριγγες μιας χρήσης από φαρμακείο. Βεβαια πετάμε της βελόνες. Για πρώτες μέρες θα χρειαστείτε μικρές σύριγγες 1 ml (ινσουλίνης), και μετά σε 10-15 ημερες μπορείτε να χρησιμοποιείτε σύριγγα 5-10 ml (ανάλογα από είδος του πουλιού που ταΐζετε). Τα πλύνουμε καλά της σύριγγες με ζεστό νερό (χωρίς σαπούνι) μετά από κάθε τάισμα. Κάθε 3-5 μέρες αλλάζουμε τη πλαστική σύριγγα.3) μπορείτε να έχετε κι μια ειδική βελόνα διατροφής. Είναι μια βελόνα λίγο στραβή με στρογγυλή μύτη. Τη βάζουμε με προσοχή από το στόμα απευθιας μέσα στο πρόλοβο του μωρού. Αντί για βελόνα μπορούμε να χρησιμοποιούμε ένα μαλακό λεπτό σωληνάκι (κομμάτι από νοσοκομειακή πεταλούδα). Η τάισμα με τη βελόνα/σωληνάκι παίρνει πιο λίγο χρόνο, δεν επιτρέπει να μπαίνει αέρας στο πρόλοβο και το μωρό δεν λερώνεται πολύ με κρέμα, όμως είναι λίγο δύσκολο και επικίνδυνο να το κάνετε για πρώτη φορα, χωρίς εμπειρία. Ένα μικρό λάθος μπορεί να σας στοιχίσει ζωή του μωρού.

4) Σταγονόμετρο η ειδικό κουταλάκι για τάισμα. Ανάλογα από το είδος του πουλιού που ταΐζετε και η ηλικία του μπορεί να σας φανούν χρήσιμα (η πιο εύκολα) κι αυτά τα εργαλεία για τάισμα.
5)Θερμομετρο ακριβειας. Η κρέμα που θα δίνετε στο μωρό πρέπει να είναι 39-40 βαθμούς Κελσίου.
Αν θα είναι πιο ζεστη 41 -42 βαθμούς το μωρό θα καεί και θα κάψει το πρόλοβο. Τα μωρά δεν καταλαβαίνουν άμεσος ότι κάηκαν και συνεχίζουν να τρώνε ζεστη κρέμα. Μέχρι που σε 2-3 μέρες μετά το αρχικό κάψιμο θα εμφανισθεί ένα κόκκινο-μαύρο σημείο στο πρόλοβο, στη χειρότερη περίπτωση θα δείτε μια τρυπα στο πρόλοβο που θα αιμορραγεί και το φαγητό θα στάζει απέξω. Μωρό με καμένο πρόλοβο πρέπει να το δει άμεσος έμπειρος πτηνιατρος και να του δίνει αντιβίωση. Στης σοβαρές περιπτώσεις θα χρεαστεί μια χειρουργική επέμβαση (για μεγάλους παπαγάλους). Περισσότερα πουλια με σοβαρό κάψιμο στο πρόλοβο πεθαίνουν.

Αν η κρέμα θα είναι κρύα - κάτω από 38 βαθμούς, το πρόλοβο του μωρού θα σταματήσει ή θα αργεί να δουλέψει και στη συνεχεια το μωρό μπορεί να πιάσει μύκητες. Το πρόλοβο θα παραμένει φουσκωμένο και γεμάτο με φαγητό, ενώ το μωρό θα πεθάνει από πίνα και ζύμωση στο πρόλοβο. (Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν η θερμοκρασία στο Brooder είναι χαμηλότερη από τη πρέπει ή μη σταθερή).

6) Γυάλινα μικρά ποτηράκια και μπολάκια για να φτιάξετε τη κρέμα. Τα γυάλινα mpol είναι πιο εύκολα σε πλύσιμο από τα πλαστικά και δεν μαζεύουν πολλά βακτήρια και μικρόβια. Μετά από κάθε τάισμα πρέπει να τα πλύνετε καλά με σαπούνι και να κάνετε καλο ξέπλυμα.7) Πολλές χαρτοπετσέτες και πετσέτες. Όταν ταΐζετε ένα μωρό να είστε σίγουροι ότι θα λερωθείτε και θα λερώνεται όλα με κρέμα, ειδικά όταν ταΐζετε για πρώτη φορα και όταν τα μωράκια είναι πάνω από 2 εβδομάδες. Μέχρι και οι τοίχοι του σπιτιού θα έχουν κρέμα )) Επίσης κουτσουλιές καλύτερα να μένουν στις χαρτοπετσέτες αντί στο τραπέζι. )))

8) Μπατονέτες (Q-tips) για να πλύνετε με χλιαρό νεράκι το προσωπάκι του μωρού μετά από τη κάθε τάισμα.

9) Ζυγαριά ακριβειας κουζίνας. Ζυγίστε το μωρό πριν και μετά το τάισμα. Υπολογίζεται ότι καείτε μωρό περπή να τρώει κρέμα σε ποσότητα 10% από βάρος του.

10) Φούρνος μικροκυμάτων ή ηλεκτρικό βραστήρα για ζέσταμα της κρέμας αν έχει κρυώσει την ώρα του ταΐσματος. Εγώ χρησιμοποιώ έναν ηλεκτρονικό βραστήρα και ποτήρι με ζεστό νερό. Απλά βάζο τη σύριγγα με κρέμα μέσα στο ποτήρι με νερό θεμοκρασίας 40-41 βαθμούς για 1 λεπτό. Έτσι είμαι σίγουρη ότι η θεμοκρασία της κρέμας στη σύριγγα θα είναι 40-39 βαθμούς, και δεν θα κάψω το μωρό. Για κάθε τάισμα ετοιμάζουμε καινούρια κρέμα. Δεν χρησιμοποιούμε παλιά.

11) Ringer ορο - διάλειμμα ηλεκτρολυτών. Το παίρνουμε από φαρμακεία (1,30 ευρώ το λίτρο). Καλο είναι να το χρησιμοποιούμε της πρώτες 2-3 μέρες ζωής του μωρού για να φτιάξουμε τη κρέμα. (δηλαδή αντί για το νερό βάζουμε το Ringer ορο). Για τη χειρότερη περίπτωση ενημερωθείτε τι φάρμακα χρεάζονται για πρώτη βοήθεια για να μη τρέχετε και να μη ψάχνετε τη τελευταία στιγμή. Αντιβιοτικά, Προβιοτικά, Ringer ορο και Nystatin πρέπει να τα έχετε πάντα. Μακάρι να μη χρεαστεί τίποτα.


ΦΟΡΜΟΥΛΑ - ΚΡΕΜΑ ΓΙΑ ΤΑΙΣΜΑ ΝΕΟΣΣΩΝ


Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ τη φόρμουλα εταιρίας KING HAND REARING. Είναι μια από της καλύτερες κι αξιόπιστες μάρκες. Η Formula KING HAND REARING ταιριάζει για τάισμα νεοσσών όλον σποροφαγων πουλιών όπως παπαγάλοι και παραδείσια. Η Φόρμουλα KING είναι μια κίτρινο-καφέ σκόνη από τριμμένα δημητριακά, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και προβιοτικά. Όλα σε σωστή αναλογια και καλύπτει απόλυτα ανάγκες ενός οργανισμού για μα μεγαλώσει σωστά. Δεν χρεάζεται να προσθέσετε άλλες βιταμίνες η συμπληρώματα. Τη πούδρα αυτή τη διαλύσουμε σε ζεστό νερό και η κρέμα για τάισμα είναι έτοιμη. Για νεογέννητα η κρέμα πρέπει να είναι πολύ νερουλή,... άντο για νερό συνιστώ να χρησιμοποιείτε διάλυμα ηλεκτρολυτών (Ringer ορο). Όσο μεγαλώνουν τα μωρό τόσο πιο σφιχτή γίνετε η κρέμα. Σωστή αναλογία νερού και φόρμουλας κοιτάξτε στη συσκευασία της φόρμουλας που θα επιλέξετε.

500 γραμμαρίων φόρμουλα σε σκόνη θα σας φτάνει για τάισμα ενός Cockatiel από τη πρώτη μέρα η για δυο Cockatiels από 3 εβδομάδες κι μετά.


Χρησιμοποιείτε πάντα γυάλινα βαζάκια (ποτήρια) για να φτιάξετε μια κρέμα. Πλύνονται και απολιμανονται πολύ πιο εύκολα από πλαστικά και δεν μαζεύουν τόσο πολλά μικρόβια. Για κάθε τάισμα φτιάξτε τη καινούρια κρέμα. Αν έχετε πολλά μωρά για τάισμα καλο θα ήτανε να έχει το καθένα τη δικη του σύριγγα για τάισμα και δικά του μπολάκια με κρέμα.... ετσι μπορείτε να αποφύγετε μόλυνση υπολοιπων μορων στη περίπτωση αν ένα από αυτά θα αρρωστήσει. Χρησιμοποιείτε βραστό νερό κι όχι νερό από τη βρύση. Πλύντε τα χερια σας πριν και μετά το τάισμα.


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΟΡΜΟΥΛΑΣ

Η θερμοκρασια της φόρμουλας πρέπει να είναι 39-41 βαθμούς Κελσίου. Ούτε μισό βαθμό παραπάνω!

Αν η φόρμουλα θα είναι πιο ζεστη το μωρό θα κάψει το πρόλοβο του. Τα μικρά δεν καταλαβαίνουν καλά και ευχαρίστως τρώνε πολύ ζεστό φαγητό και δεν θα καταλάβετε καθόλου αν έχει καεί. Αν η φόρμουλα δεν θα είναι αρκετά ζεστη το πρόλοβος του μωρού θα σταματήσει να δουλεύει και το φαγητό θα ζυμώσει μέσα. Και οι δυο περιπτώσεις συχνά οδηγούν στο θάνατο τον νεοσσών.

Για να ζεστάνετε τη κρέμα μπορείτε να χρησιμοποιείτε το φούρνο μικροκυμάτων. Όμως μετά ανακατέψτε καλά τι φόρμουλα πάλι και βάλτε μέσα ένα ακρίβας θερμόμετρο και σιγουρευτείτε ότι η θερμοκρασία δεν είναι μεγαλύτερη από 41 βαθμούς.

Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα δοχείο με νερό (ποτήρι) θεμοκρασίας 41 βαθμούς στο οποιο απλά βάλτε μέσα τη σύριγγα με φαγητό για 2-3 λεπτά. Έτσι η φόρμουλα μέσα στη σύριγγα θα ζεσταθεί και θα φτάσει τη θερμοκρασία του νερού η ένα βαθμό λιγότερο.

Πριν να δώσετε κρέμα στο νεοσσό άλλη μια φορα κοιτάξτε στο θερμόμετρο και σιγουρευτείτε ότι έχει σωστή θερμοκρασία και δοκιμάστε τη κρέμα στο καρπό του χεριού σας.BURN CROP - ΚΑΨΙΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΛΟΒΟΥΑπό τη στιγμή που το μωρό έχει καταπιεί ζεστη κρέμα (πάνω από 41 βαθμούς κελσίου) αρχίζει σιγά σιγά να πέφτει η όρεξη του. Τα πρώτα ορατά συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως τη τρίτη μέρα. (Ανάλογα από το κάψιμο). Το δέρμα στη περιοχή του προλόβου κοκκινίζει η γίνεται σκούρο μπορντό χρώμα. Συχνά στο σημείο αυτό πέφτουν πούπουλα. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις κάποιο σημείο στο δέρμα στη περιοχή του προλόβου αρχίζει να αιμορραγεί και δημιουργείται μια τρυπα. Το φαγητό από το πρόλοβο βγαίνει έξω και στάζει.

Το πουλάκι θα χρεαστεί άμεση βοήθεια από έμπειρο πτηνηατρο. Σε περίπτωση της τρύπας στο πρόλοβο προφανώς θα χειρουργηθεί. Δυστυχώς παρα πολλά πουλια με τέτοιες πληγές πεθαίνουν από μόλυνση.SLOW CROP - ΑΡΓΟ ΠΡΟΛΟΒΟ, ΖΥΜΩΣΗ ΦΑΓΗΤΟΥ

Ο πρόλοβος αργεί η σταματάει να δουλέψει όταν το μωρό έχει φάει κρύο φαγητό η όταν στο brooder σας δεν έχει σταθερή θερμοκρασία και το μωρό προφανώς κρύωσε.

Μετά το τάισμα η κρέμα δεν περνάει στο στομαχι αλλα παραμένει να είναι στο πρόλοβο μέχρι που αρχίζει να χαλάει. Το μωρό φαίνεται με συνεχεια γεμάτο κι φουσκωμένο πρόλοβο.

Στις σοβαρές περιπτώσεις αρχίζει διαδικασία ζυμώσεις μέσα και το πρόλοβο φουσκώνει πιο πολύ. Έτσι μέσα στο πρόλοβο αναπαράγονται βακτήρια και μύκητες, επειδή είναι συνεχεια γεμάτος και δεν αδειάζει. Το μωρό σας μπορεί να πεθαίνει από τη πεινα ενώ έχει το πρόλοβο γεμάτο με φαγητό.

Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να επικοινωνήσετε με γιατρό η έμπειρο εκτροφέα. Συνήθως χορηγούν τα αντιμικιτικα φάρμακα όπως π.χ. Nystatin και μερικά συμπληρώματα όπως αραιωμένο μηλόξιδο, χυμός του γρειπφρουτ και αλλα. Σε σοβαρές περιπτώσεις κάνουν εσωτερικό πλύσιμο του προλόβου με χαμομήλι η κάποιο άλλο υγρό.ΖΥΓΙΣΤΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΑΙΣΜA

Η σωστή αναλογια φαγητού είναι 10% από βάρος του μωρού.
Εδώ μπορείτε να κοιτάξετε πινακα του βάρος για νεοσσούς Cockatiels;

3-6 ημερών ---------------5-12 γραμμαρίων
1-2 εβδομάδων ----------12-45 γραμμαρίων
2-3 εβδομάδων---------- 45-72 γραμμαρίων
3-4 εβδομάδων ----------72-108 γραμμαρίων
4-5 εβδομάδων ----------80-120 γραμμαρίων
5-6 εβδομάδων ----------80-90 γραμμαρίων
6-7 εβδομάδων ----------80-95 γραμμαρίων
7 εβδομάδων και μετά---90-110 γραμμαρίων
ΠΩΣ ΤΑΙΖΟΥΜΕ

Πολύ συχνά τα μωρά πνίγονται την ώρα ταΐσματος. Το πιο συχνό λάθος είναι ότι το φαγητό βάζουν στη τραχεία και όχι στο οισοφάγο (ειδικά όταν ταιζουν με βελόνα διατροφής απευθείας μέσα στο πρόλοβο). Πρέπει να φαντάζεστε καλά τη ανατομία του πουλιού να μην κάνετε κανένα μοιραίο λάθος.

1 - τραχεία (οδηγεί στους πευμινες)
2 - οισοφάγος (εκεί πρέπει να μπει το φαγητό)
3 - πρόλοβος (εκεί διατηρείται το φαγητό για λίγο καιρό πριν να περάσει στο στομάχι)Βάζουμε το μωράκι μπροστά μας στο τραπέζι να κοιτάει σε εμάς. Με το δεξιό χέρι βάζουμε τη σύριγγα στη δεξιά πλευρά του ράμφος (για το μωρό θα είναι αριστερή πλευρά, για εσάς που το έχετε πρόσωπο με πρόσωπο - δεξιά). Λοιπόν, από δεξιά πλευρά του ράμφος βάζουμε τη σύριγγα μας στη αριστερή πλευρά του λαιμού και αρχίζουμε το τάισμα.

Δεν πρέπει να βάζουμε τη κρέμα στο ράμφος του μωρού πολύ γρήγορα, αλλιώς πουλάκι θα πνιγει. Σταματάμε κάθε 5 δευτερόλεπτα για να του δώσουμε να πάρει μια ανάσα… μετά σινιχιζουμε. Δεν πρέπει να ταΐζουμε πολύ αργά, επειδή έτσι μαζεύεται πολύ αέρας μέσα στο πρόλοβο. Τον αέρα πρέπει να το διώχνουμε κάθε φορα μετά το τάισμα. Αλλιώς μπορεί να αρχίσει ζύμωση του φαγητού.

Μετά το φαγητό μπορούμε να δώσουμε 1-2 σταγόνες νεράκι στο ράμφος.
ΠΩΣ ΔΙΩΧΝΟΥΜΕ ΑΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΛΟΒΟΓια να φαίνεται καλύτερα βάλτε το μωράκι σε μια ευθεία με πηγή του φως (μια λάμπα ή το παράθυρο), το δέρμα του προλόβου είναι λεπτή και φαίνεται ξεκάθαρα που είναι το φαγητό και που είναι ο αέρας. Για να διοξουμε τνο αέρα από το πρόλοβο πρέπει να σηκώσετε το κεφάλι του μωρού πάνω και να σφίξετε με δυο δάκτυλα ελαφρά τη φούσκα αερου στο πρόλοβο του, έτσι ώστε ο αέρας να πάει πάνω στο οισοφάγο προς το ράμφος. Αν σφίξετε το φαγητό κι όχι το αέρα το μωράκι μπορεί να πνιγει. Θα ακούσετε ένα μικρό ρέψιμο όταν θα φύγει ο αέρας.

Αν χρησιμοποιείτε ειδική βελόνα διατροφής η τάισμα παίρνει πιο λίγο χρόνο και δεν επιτρέπει να μπαίνει πολύ αέρας στο πρόλοβο, όμως είναι λίγο δύσκολο να το κάνετε για πρώτη φορα, χωρίς εμπειρία.


ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΤΑΙΖΟΥΜΕ

Μια παράδειγμα για τάισμα νεοσσών Cockatiels:

1-4 ημερών --------- ταΐζουμε κάθε 2 ώρες* ---------------- 1-2 ml
5-7 ημερών --------- κάθε 3 ώρες* -------------------------- 2-3 ml
8-14 ημερών ------- 7:00, 11:00, 15:00, 19:00,23:00 ---- 4-6 ml
15-24 ημερών ------ 7:00, 12:00, 17:00, 23:00 ----------- 7-10 ml
25-34 ημερών------ 7:00, 17:00, 23:00-------------------- 11-15 ml
35-44 ημερών ------ 7:00, 19:00 --------------------------- 11-15 ml
45 ημερών ---------- 19:00 -----------------------------------11-15 ml

* τα πουλάκια μέχρι 7 ημερών ταΐζουμε κάθε 2-3 ώρες και την νύχτα!
Μην ταΐζετε τα μωρά παρα πολύ ούτε πολύ λίγο. Πάντα κοιτάξτε να υπάρχει φαγητό στο πρόλοβο.

Ο πρόλοβος πρέπει ΠΑΝΤΑ να αδειάζει εντελώς τουλάχιστον μια φορα το 24ωρο για να αποφύγετε τη ζύμωση παλιού φαγητού μέσα. Συνήθως το αφήνουμε να αδειάζει με το τελευταίο τάισμα, ώστε το πρωί το πρώτο τάισμα θα ήτανε με αντίο πρόλοβο.

Τα μωρά μετά της 3-4 εβδομάδες πολύ πιθανόν θα μικρύνουν τη ποσότητα φαγητού που καταναλώνουν. Συνήθως το κάνουν από τη στιγμή που αρχίζουν της πρώτες πτήσεις με σκοπό να μικρύνει το βάρος του σώματος τους. Επίσης συχνά τα μωρά ταϊσμένα στο χέρι αναπτύσσονται πιο γρήγορα από τα μωρά ταϊσμένα από τους γονείς τους (βεβαια αν τάισμα στο χέρι γίνετε σωστό).
ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΜΟ - ΠΩΣ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΤΟ ΤΑΙΣΜΑ


Τα μωρά από την ηλικία 25-30 ημερών ζητάνε όλο κι πιο λίγο φαγητό και πιο πόλη ελευθερια. Από εκείνη τη στιγμή πρέπει να έχετε ένα μπολάκι με σποράκια κι ένα μπολάκι με φρέσκια αυγοτροφη πάντα στη διάθεση τους. Στις 40 ημερών περίπου αρχίζουν να ψιλοτσιμπανε τα σποράκια. Γενικά δεν πρέπει να υπάρχει κανένα πρόβλημα και τα μωρά σιγά-σιγά θα αρχίζουν να τρώνε μονα τους και θα αρνιούνται να τρώνε τη κρέμα.

Η άμμος, ασβέστιο, κόκκαλο σουπιάς, καρβουνάκι,τσόφλι αυγού και τριμμένα όστρακα πρέπει να έχουν πάντα στη διάθεσή τους. Ξεκινήστε να δίνετε λιγα φρουτα όπως μιλο, αχλάδι, καρότο.

Αν όμως τα μικρά δεν ενδιαφέρονται για σποράκια και δεν παίζουν με αυτά και δεν τα δοκιμάζουν μπορείτε να βάλετε τα μωρά στο κλουβί με ένα ενήλικο πουλί για να τους μαθαίνει να τρώνε σπόρια.

Στην ηλικία 8 εβδομάδων (συχνά και νωρίτερα) τα μικρά συνήθως τρώνε μονοι τους και δεν χρειάζονται επιπλέον τάισμα με κρέμα.


ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΟΣΣΩΝ COCKATIELS

7 ημέρες - Τα πρώτα φτερά αρχίζουν να εμφανίζονται
8-10 ημέρες - βάζουμε δακτιλίδια στους νεοσσούς
9-10 ημέρες - οι νεοσσοί ανοίγουν τα μάτια τους
14 ημέρες - έχουνε πολλά φτερά-βελόνες
21-28 ημέρες - παίρνουμε τους νεοσσούς απο τη φωλιά για τάισμα με κρέμα
28 ημέρες - αρχίζουν να κοιτάνε εξω απο τη φωλιά
28-35 ημέρες - βγαίνουν απο τη φωλιά και πραγματοποιούν τη πρώτη πτήση
35 ημέρες - τα βάζουμε σε ξεχωριστό κλουβί, αρχίζουμε να δίνουμε τα σπόρια ενω τα ταΐζουμε με κρέμα ακόμα
35-40 ημέρες - αφήνουν τη φωλιά για πάντα μόνα τους
45 ημέρες - αρχίζουν να τρώνε τα σποράκια ενω τα ταΐζουμε με κρέμα ακόμα
50 ημέρες - τρώνε μονο τα σπόρια
60 ημέρες - τα αρσενικά αρχίζουν να τραγουδάνε και δοκιμάζουν τη φωνή τους
70 ημέρες - μπορείτε να ψάχνετε στα μωρά σας καινούρια οικογένεια, μεγάλωσαν και ειναι έτοιμα για νεο σπίτι
4-5 μήνες - στα αρσενικά εμφανίζονται τα κίτρινα πούπουλα στο κεφάλι
9-12 μηνες - η πρώτη πτεροροια
Πηγή: http://birds.99k.org/windsa/Articles.html<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/yAUhTPqESdk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Σχόλια

  1. Πολύ ωραίο το ποστ σου!Ευχαριστούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. sixnomi simera mpira to cockatiel 20 hmeron eprepe na to taiso 19:00 tha iparxi problima ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΛΕ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΟΚΑΤΙΛ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις