Αγρια πουλιά :Λευκοσουσουράδα - Motacilla alba

   
Λευκοσουσουράδα - Motacilla alba:Ασπρόμαυρο πουλί μήκους 18 εκ. με χαρακτηριστική μακριά ουρά, απαντάται στην πατρίδα μας όλο το χρόνο και φωλιάζει κοντά στις ακτές και τα ποτάμια.Έχει το ίδιο μέγεθος με τη Σταχτοσουσουράδα από την οποία εύκολα ξεχωρίζει από το ασπρόμαυρο φτέρωμά της.

 Παρουσιάζει φυλετικό και εποχικό διμορφισμό. Την καλοκαιρινή περίοδο το αρσενικό ξεχωρίζει σχετικά εύκολα από το ...θηλυκό, ενώ το χειμώνα έχουν παρόμοιο φτέρωμα. Το αρσενικό το καλοκαίρι έχει μαύρη κορόνα και αυχένα που δημιουργεί αντίθεση με το γκρίζο μανδύα. Επίσης έχει λευκή κοιλιά, λευκό μέτωπο και μαύρη τραχηλιά που φτάνει μέχρι το στήθος. Οι φτερούγες του είναι μαύρες με λευκές ρίγες. Το θηλυκό την περίοδο αυτή διαφέρει από το μικρότερης έκτασης μαύρο φτέρωμα στο στήθος και το κεφάλι. Ο αυχένας είναι γκριζόμαυρος και δε δημιουργεί αντίθεση με το γκρίζο μανδύα. Το χειμώνα απουσιάζει τελείως η μαύρη κορόνα από τα δύο φύλα τα οποία έχουν λευκό λάρυγγα και μαύρη λωρίδα στο στήθος σε μορφή πετάλου. Και τα δύο φύλα έχουν μακριά ασπρόμαυρη ουρά την οποία κινούν συνέχεια πάνω – κάτω. 

Γεννάει δυο φορές το χρόνο Απρίλιο – Αύγουστο από 5-6 αβγά που κλωσάει το θηλυκό επί 13 μέρες αλλά τη φροντίδα επωμίζονται και οι δύο γονείς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις