Συμπληρώματα διατροφής για τα καναρίνια

Calci Lux

AΣΒΕΣΤΙΟ.

Εδώ και πολλά χρόνια το ασβέστιο έχει αναγνωρισθεί σαν ένας από τους βασικούς παράγοντες καλής υγείας σε όλα τα στάδια της ζωής των καναρινιών μας.

Κατ’ αρχάς πρέπει να πούμε ότι υπάρχει μια μεγάλη διακύμανση στις απαιτήσεις ασβεστίου ανάλογα με την φάση της ζωής των πουλιών. Ένα νεαρό καναρίνι π.χ χρειάζεται 1% της ημερήσιας διατροφής του σε ασβέστιο για την σωστή του ανάπτυξη. Όσο ενηληκιώνεται η απαίτηση αυτή μειώνεται ώστε να καταλήξει στην χαμηλότερη δόση της που είναι στην εποχή συντήρησης των ενηλίκων, στην οποία οι ανάγκες δεν ξεπερνούν το 0,3% της καθημερινής διατροφής τους. Απο εκεί, πρέπει να εκτιναχθεί πάλι στα ύψη σε όλα τα θηλυκά πουλιά που θα ωοτοκήσουν κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Τα ποσοστά ασβεστίου που χρειάζεται ένα θηλυκό την ημέρα που ολοκληρώνει ένα αυγό κατασκευάζοντας το τσόφλι του, είναι τέτοια, που είναι αδύνατον να λειφθούν σε μια ημερήσια δόση. Εκτός και εάν το πουλί υπερεκατονταπλασιάσει την κατανάλωση τροφής, πράγμα αδύνατον.


Η φύση έχει φροντίσει όμως έτσι ώστε, τα πουλιά να μπορούν να αποθηκεύουν στα (πορώδη)οστά τους την περίσσεια ασβεστίου που λαμβάνουν με την διατροφή τους κατά την διάρκεια όλου του χρόνου και να την χρησιμοποιούν την στιγμή που είναι απαραίτητη.Γι’ αυτό ακριβώς η παροχή, όλη αυτή την περίοδο, των κατάλληλων υλικών όπως είναι το σουλιοκκόκαλο,τα θρυματισμένα κελύφη οστράκων, αλλά και η ορυκτή μορφή του, λεγόμενη «γκρίτ», φαντάζει πάρα πολύ χρήσιμη.Στην εποχή μας η χρήση όλων αυτών των «υλικών» είναι γνωστή και συνεχώς παρούσα στα κλουβιά των φίλων μας.Οι περισσότεροι εκτροφείς έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη της παροχής τους.Παρ’ όλα αυτά, οι «δυστοκίες» είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται αρκετά συχνά την περίοδο της αναπαραγωγής και έχει την ρίζες του στην έλλειψη ασβεστίου.Γιατί άραγε παρατηρείται κάτι τέτοιο; Η απάντηση βρήσκεται στην «ικανότητα απορρόφησης ασβεστίου» που έχει το κάθε πουλί και εχει να κάνει άμεσα, με τις περιβαλλοντικές συνθήκες που ζεί αλλά και την υπόλοιπη διατροφή του.

-Η απορρόφηση του ασβεστίου συνδέεται άμεσα με την παρουσία της βιταμίνης D και ή ύπαρξη αυτής, με την ύπαρξη του ηλιακού φωτός. Η ισοροπημένη πρόσληψη πρωτεϊνών, είναι ένας βασικός επίσης παράγων, προαγωγής της απορρόφησης του ασβεστίου από τον οργανισμό. Αντίθετα η υπερβολική κατανάλωση της σημαίνει αποβολή του ασβεστίου από τα ούρα. Τα φρούτα και το σπανάκι καθώς και το υπερβολικό λίπος μειώνουν και αυτά την απορρόφηση ασβεστίου.Τέλος το στρές αλλά και η μεγάλη ηλικία είναι παράγοντες αρνητικοί.

Αν γνωρίζουμε όλα αυτά έχουμε μια καλή βάση για να μπορούμε να πάρουμε τις αποφάσεις μας,όσον αφορά την ανάγκη παροχής ή όχι, συμπληρωμάτων ασβεστίου.

Η πείρα έχει φανερώσει ότι την αναπαραγωγική περίοδο μια βοήθεια των θηλυκών μας με κάποιο σκεύασμα ασβεστίου είτε στο νερό είτε στην τροφή τους είναι συνήθως η απάντηση στις δυστοκίες, στα μαλακά κελύφη και στις γκράμπες των μυών τους. Προσοχή στην υπερβολή. Μια παρατεταμένη, υπερβολική παροχή αυτών των σκευασμάτων δημιουργεί ατονία του συστήματος αφομοίωσης του ασβεστίου , αλλά και βλάβες των νεφρών από την παρατεταμένη λειτουργία τους.

Δυστοκία

Το « δέσιμο του αυγού» όπως λέγεται, είναι η αδυναμία του θηλυκού να βγάλει το ήδη σχηματισμένο αυγό.Είναι μια πολύ επικύνδινη κατάσταση που αν δεν καταλήξει στην «γέννηση» του αυγού, θα σημάνει τον ΘΑΝΑΤΟ της θηλυκιάς μας.Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις για τον λόγο που προκαλείται αυτή η ανωμαλία, η δυσκολία «γέννησης» του αυγού, στην κλώσσα.Κάποιοι αναφέρονται στην χαμηλή θερμοκρασία.

Περιπτώσεις όμως ΔΥΣΤΟΚΙΑΣ, συναντάμε και σε περιόδους με πολύ ζέστη.Αλλοι πάλι στο νεαρό της ηλικίας κάποιων πουλιών.Αυτό ίσως να έχει κάποια βάση για τα πουλιά που αργούν να ωριμάσουν, αλλά για τα καναρίνια που έχουν πάρει το τελικό τους μέγεθος ήδη σε ηλικία 3-4 μηνών δεν υπάρχει μάλλον τέτοιο θέμα. Φυσικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να βάζουμε πουλιά μικρότερα των 10 μηνών, στην αναπαραγωγική διαδικασία.Υπερβολικό πάχος μια πιθανή αιτία; Η ύπαρξης λίπους δυσκολεύει κάπως την αποθήκευση ασβεστίου.Γενικότερα το υπερβολικό πάχος είναι μια ανεπιθύμητη κατάσταση, αλλά εν τούτοις ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι ένας άσχημος παράγοντας,δεν νομίζω ότι εδώ έχει βαρύνουσα σημασία.

Η επικρατούσα και πιο ισχυρή άποψη για το φαινόμενο της ΔΥΣΤΟΚΙΑΣ είναι η σοβαρή έλλειψης ασβεστίου. Σ' αυτό το σημείο να υπενθυμίσω οτι τα θηλυκά μπορούν να αποθηκεύουν στα κόκκαλα και τα νεύρα τους μια επι πλέον ποσότητα ασβεστίου που θα τους επιτρέψει να σχηματίσουν το τσόφλι σε 3 περίπου αυγά.Είναι φανερό λοιπόν οτι ακόμα κι' αν αντλήσουν όλα τα αποθέματα τους, ΔΕΝ θα μπορέσουν να φέρουν στην φωλιά τα συνήθη 5 αυγά ή και άν τα φέρουν αυτό θα έχει συμβεί καταξοδεύοντας και την παραμικρή εφεδρεία ασβεστίου.Ετσι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ΜΗΝ υπάρχει η απαιτούμενη ενέργεια στα νεύρα και τους μύες και να χαθεί η δυνατότητα των έντονων σπασμών που απαιτείται για την τελική ώθηση εξόδου. Την εποχή λοιπόν της αναπαραγωγής είναι επιβεβλημένη μια πρόσθετη βοήθεια ασβεστίου με σκευάσματα εμπορίου.Θα μου πείτε, υπάρχουν αλήθεια εκτροφείς που να μην έχουν όλο το χρόνο στην διάθεση των καναρινιών τους, 1)σουπιοκόκκαλο 2) σπασμένα όστρακα 3) γκριτ ή 4)κέλυφος αυγού την αναπαραγωγική περίοδο ; Δεν νομίζω. Εχω την πεποίθηση ότι η έλλειψη ασβεστίου είναι πράγματι η αιτία.Αλλά επίσης έχω την βεβαιότητα ότι αυτή η έλλειψη δεν οφείλεται στην αμέλεια μας να παρέχουμε τις απαραίτητες πηγές ασβεστίου στα θηλυκά μας αλλά στην, για κάποιους λόγους, αδυναμία τους να το μεταβολήσουν.

Ας έχουμε λοιπόν υπ' όψιν μας τα εξής : Τα πουλιά που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και έχουν επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία, μπορούν εύκολα να συνθέσουν την βιταμίνη D3 (απαραίτητη για την αφομείωση του ασβεστίου).Αντίθετα σ' αυτά που ζουν και προσπαθούν να αναπαραχθούν σε εσωτερικούς χώρους , δεν είναι ποτέ αρκετό το φώς που περνάει από τα παράθυρα, διότι αυτά κατακρατούν την UV ακτινοβολία. Εχω την γνώμη ότι σχέδον όλοι πλέον, όσοι ασχολούνται με μεράκι με την αναπαραγωγή, χρησιμοποιούν ειδικούς λαμπτήρες που παρέχουν αυτού του είδους την ακτινοβολία, αλλά .....μελέτες έχουν δείξει ότι όταν αυτοί βρίσκονται μακρύτερα από λίγα εκατοστά (40-50) δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μη δίνετε στα θηλυκά σας την αναπαραγωγική περίοδο σπανάκι,φύλλα από πατζάρια ,και σέσκουλα.Σ'αυτά τα πράσινα φύλλα, υπάρχουν υψηλά ποσοστά οξαλικού οξέως, που δεν επιτρέπει την απορρόφηση του ασβεστίου. - Αλλά ας υποθέσουμε ότι η κανάρα μας έχει όλη την ζωτικότητα που προσφέρει στους μύες της, η άφθονη παροχή και η σωστή απορρόφηση του ασβεστίου.Είναι αυτό αρκετό; Η απάντηση είναι, ότι παρ' όλα αυτά, θα « τα βρεί σκούρα » αν οι βλεννογόνοι, σε όλη την σάλπιγγα αλλά ιδιαίτερα στην σχισμή εξόδου, δεν είναι σε καλή κατάσταση ώστε να διατηρούν αυτά τα όργανα μαλακά ,εύκαμπτα και σωστά λιπασμένα. Πολύ χρήσιμη η βιταμίνη Α , αλλά και το λινελαιϊκό οξύ ,απαραίτητο.Ο ηλιόσπορος και το νίζερ είναι δυό σπόροι που το προσφέρουν απλόχερα. Μη ξεχνάτε ότι αν έχετε λευκά λιποχρωμικά καναρίνια , η ανάγκη για συμπληρωματική παροχή βιταμίνης Α είναι επιτακτική.

Αν πάντως κάποια φορά βρεθείτε στην ανάγκη να αντιμετωπίσετε μια περίπτωση δυστοκίας, σε «τελικό στάδιο», μην αναβάλετε την προσφορά βοήθειας, ο χρόνος είναι κρίσημο μέγεθος αυτές τις στιγμές.Τοποθετείστε το πουλί σ' ένα ζεστό σημείο, ώστε να μην είναι υποχρεομένο να καταναλώνει ενέργεια γι' αυτό τον σκοπό(να ζεσταθεί).Δώστε απ' ευθείας στο στόμα μια – δυό σταγώνες από ένα σκεύασμα υγρού ασβεστίου (κυκλοφορούν στο εμπόριο-προτιμείστε αυτά που περιέχουν και D3 ). Μια επανάληψη μετά από 10-15 λεπτά ίσως χρειαστεί, μην δυστάσετε.Αν τελικά αποβληθεί το αυγό, θα δείτε την κανάρα σας να συμπεριφέρεται σαν να μην συνέβει απολύτως τίποτα, μέσα σε λίγα λεπτά.

Γερολυματος Μακης

http://mgerom.wordpress.com

Απο την σελίδα του site της ΑΛΟΠ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις