Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τάισμα νεοσσών καναρινιών

Μια και άρχισε για πολλούς η αναπαραγωγική περίοδος , και έχουν αρχίσει να βγαίνουν οι πρώτοι νεοσσοί , έψαξα και βρήκα απο πιό έμπειρους πως γίνεται το τάισμα των "νεοσσών με το χέρι".
Το τάισμα των νεοσσών από τον ιδιοκτήτη δεν συμπεριλαμβάνεται στην καθημερινή ρουτίνα της διατροφής. Είναι μια προαιρετική διαδικασία και γίνεται μόνο αν υπάρχουν λόγοι ή διάθεση από εμάς.

Οι βασικοί λόγοι που πρέπει να συντρέχουν είναι πραγματικά «ζωής ή θανάτου», για τον νεοσσό.

- Αν η μητέρα σταμάτησε το τάισμα (για οποιοδήποτε λόγο) και δεν υπάρχει «διαθέσιμη» παραμάνα.
- Αν η μητέρα ταΐζει μεν, αλλά όχι ικανοποιητικά, ειδικά κάποιο από τα μικρά που γεννήθηκε τελευταίο, η τις πρώτες δυο μέρες που τα μικρά δεν ασκούν μεγάλη «πίεση» για τροφή και η μητέρα αδρανεί.
Δευτερεύοντες λόγοι που δικαιολογούν μια τέτοια ενέργεια
- Αν θέλουμε να βοηθήσουμε την μητέρα, ειδικά αν είναι μόνη σ αυτή την διαδικασία.
- Αν θέλουμε να χορηγήσουμε κάποια παραπάνω στοιχεία στην διατροφή των νεοσσών πχ πολυβιταμίνες, ασβέστιο κλπ, χωρίς να το δώσουμε μέσω τον γονέων.
- Αν απλά μας αρέσει να συμμετέχουμε στο τάισμα των μικρών είτε για περισσότερη οικειότητα , είτε για την απόλυτη εξημέρωση κάποιου πουλιού. Για το κέφι μας, δηλαδή!

Τι πρέπει να προσέχουμε

- Χρειάζεται κάποια εξοικείωση με την χρήση της σύριγγας, καθώς δεν δίνουμε σε όλα τα μικρά την ίδια ποσότητα τροφής. Κάντε τις πρώτες δοκιμές «εκτός πουλιού» για να συνηθίσετε την πίεση στην σύριγγα και να δείτε πόση ποσότητα τροφής βγαίνει από αυτήν.
- Προτιμήστε να αρχίσετε με νεοσσούς άνω των 5 ημερών οι οποίοι καταναλώνουν και αποθηκεύουν στον λαιμό τους, πολύ περισσότερη τροφή απ ότι οι νεώτεροι τους και θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε κάποιο πνιγμό από παραπανίσια τροφή που θα δώσετε.
- Αποφύγετε τις ώρες που ταΐζουν οι γονείς, δεν είναι καλό να βρίσκουν τα μικρά τους ταϊσμένα, υπάρχει περίπτωση να χάσουν το ενδιαφέρον τους και να αδιαφορήσουν.

Τι θα χρειαστούμε

- Τροφή για νεοσσούς, σε σκόνη. Κυκλοφορούν αρκετές στην αγορά.
- Σύριγγα. Μια οποιαδήποτε σύριγγα είναι αρκετή. Για κάτι πιο εξειδικευμένο υπάρχουν ειδικές βελόνες με μπίλια στην άκρη τους η ακόμη και ένα λαστιχάκι από βαλβίδα ποδηλάτου προσαρμοσμένο στην άκρη της σύριγγας βοηθάει ώστε να βλέπεται και την ροή της τροφής.
- Υπομονή… για τα πολύ μικρά (1-2 ημερών), λόγω μεγέθους και για τα μεγάλα (περίπου 15 ημερών), λόγω έμφυτου φόβου.

Tips:
- «Χτυπήστε» απαλά το κεφάλι τους η το ράμφος τους, όπως κάνουν οι γονείς τους για να τα «ξυπνήσουν» κι αυτά θ ανοίξουν το στόμα.
- Μην επιχειρείτε «ελεύθερη βολή», συγκρατήστε το κεφάλι τους κρατώντας το με το ελεύθερο χέρι σας (στα μεγαλύτερα) η ανάμεσα στον αντίχειρα του ελευθέρου χεριού σας και την σύριγγα «εγκλωβίστε» το κάτω μέρος του ράμφους τους (στα μικρότερα).
Καλή επιτυχία !!
το κείμενο είναι απο τον : Κώστας Ρωσόπουλος ΕΡ27


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις