Η γοητεία του birdwatching


 

 

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ,
Ο κ. Κώστας Παπακωνσταντίνου είναι πρώην πρόεδρος της Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Η ανακάλυψη ενός νέου είδους πουλιού είναι για μια χώρα πρόκληση. Χρειάζεται να έχεις αφιερώσει χρόνο στη φύση, ώστε να βρεθείς «στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή» και να αποκτήσεις την εμπειρία να διακρίνεις έναν σπάνιο επισκέπτη από ένα κοινό τοπικό είδος, αφού τα περισσότερα είδη πουλιών έχουν παρόμοιους συγγενείς.
Ενα Σάββατο απόγευμα στις αρχές Απριλίου, ένας παρατηρητής πουλιών, ο Μιχάλης Κωστάκης, εντόπισε στα δέντρα πάνω από τη Μονή Καισαριανής ένα φυλλοσκόπο που δεν έμοιαζε με κάποιο από τα τέσσερα κοινά ελληνικά είδη. Από τις φωτογραφίες φάνηκε ότι ήταν Νανοφυλλοσκόπος (Phylloscopus proregulus), ασιατικό είδος που δεν είχε παρατηρηθεί στην Ελλάδα. Το επόμενο πρωί, μια μεγάλη ομάδα παρατηρητών το συνάντησε στο δάσος.
Δύο εβδομάδες αργότερα, ένα ακόμη νέο είδος προστέθηκε. Στα Αντικύθηρα, όπου λειτουργεί ο Ορνιθολογικός Σταθμός για τη μελέτη της μετανάστευσης, γίνονται συστηματικές δακτυλιώσεις πουλιών, δηλαδή σύλληψη με δίχτυα και «μαρκάρισμα» με ειδικό δαχτυλίδι στο πόδι.
Κάποια στιγμή, ο Χρήστος Μπαρμπούτης, υπεύθυνος για τις δακτυλιώσεις, διαπίστωσε ότι ένα πουλί διέφερε από τα 117 είδη που είχαν δακτυλιωθεί μέχρι τότε στο νησί. Από το αποδεικτικό υλικό τεκμηριώθηκε ότι επρόκειτο για μια Καστανοστριτσίδα (Hipollais opaca), είδος της δυτικής Μεσογείου.
Αυτές οι ανακαλύψεις δεν ήταν απρόσμενες. Είναι βέβαιο ότι στο μέλλον ο κατάλογος των ελληνικών πουλιών θα ξεπεράσει τα 445, που είναι καταγεγραμμένα αυτήν τη στιγμή. Δεκάδες «υποψήφια» είδη ζουν ή περνούν μεταναστεύοντας από κοντινές περιοχές της Ασίας ή της Αφρικής και κάλλιστα μπορεί να λοξοδρομήσουν και να εμφανιστούν στη χώρα μας.
Η παρατήρηση πουλιών (birdwatching) αναπτύσσεται στην Ελλάδα, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο. Αν, αντί για την Καισαριανή, ένα νέο είδος εμφανιζόταν Σάββατο απόγευμα σε ένα περιαστικό άλσος μιας άλλης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, το επόμενο πρωί θα συνωστίζονταν εκεί χιλιάδες, και όχι δεκάδες, επισκέπτες. Πάντως, και τα δύο νέα είδη εντοπίστηκαν από Ελληνες και όχι από κάποιον από τους χιλιάδες ξένους birdwatchers που έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα για να βρουν ασυνήθιστα είδη πουλιών.

To birdwatching δεν είναι μια πολυδάπανη ασχολία. Ενα ζευγάρι κιάλια και ένας ενημερωτικός οδηγός πεδίου αρκούν για να εξασφαλίσουμε ένα «εισιτήριο διαρκείας» στη φύση και μια υπόσχεση για απρόσμενες ανακαλύψεις.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις